Johan Groenewoud Balkster van het jaar 2016

Tijdens de druk bezochte nieuwjaarsreceptie op 5 januari 2017 in ‘t Haske is Johan Groenewoud uitgeroepen tot Balkster van het jaar.

Dit was de derde editie van de nieuwjaarsreceptie voor inwoners van Balk, georganiseerd door plaatselijk belang Balk Vooruit. Tijdens deze avond kreeg Johan Groenewoud uit handen van Josha de Vries namens Balk Vooruit ‘de Splinter’ uitgereikt.
Deze bokaal staat symbool voor een klein maar belangrijk onderdeel in de maatschappij.

Johan Groenewoud werd Balkster van het jaar vanwege zijn passie voor het verzamelen, bewaren en uitzoeken van de geschiedenis van Balk. Ook het meedenken aan de leefbaarheid van Balk met daarbij de geschiedenis van Balk bewaken.
Johan heeft een museum aan huis vol historische voorwerpen en documenten van Balk en omgeving genaamd Langs de Luts, waar bezoekers vaak vol verwondering rond kijken. Het museum gaat zelfs wel eens open buiten de reguliere openingstijden om wanneer er mensen aan bellen met de vraag of ze even mogen kijken.

Hij is coördinator van stichting Histoarysk Wurkferbân Gaasterlân
Vanuit het Histoarysk Wurkferbân Gaasterlân is er een werkgroep in het leven geroepen om een tentoonstelling over de Belgische vluchtelingen op te zetten die in 1914 in Gaasterland verbleven. In het voorjaar van 2015 was de 1e tentoonstelling afgesloten. Met meer dan 1500 bezoekers een groot succes. Ook in deze werkgroep is Johan zeer actief.

Tevens schrijft Johan wekelijks een stuk in de Balkster Courant in zijn rubriek ‘Weromsjen yn Gaasterlân”.

Een verslag van deze avond is ook terug te vinden op de website van de Balkster Courant.

Geef een antwoord