Vliegroutes boven Gaasterland

In verband met de uitbreiding van Lelystad Airport komen er mogelijk laagvliegroutes (1800 meter) boven Gaasterland. De opening van Lelystad Airport staat gepland voor het voorjaar van 2019. Dan zijn er per jaar 4000 vliegbewegingen (start en landingen opgesteld) toegestaan. Vijftien jaar later kunnen er jaarlijks 45.000 vliegbewegingen zijn.

Vanaf maart 2017 is plaatselijk belang Balk Vooruit actief betrokken bij de ontwikkeling van de Lelystad Airport. Zo is Balk Vooruit betrokken bij overleggen met diverse actie groepen, maar ook de (landelijke-) politiek is een belangrijke gesprekspartner in deze kwestie. De plaatselijke belangen van zuid Friesland worden via mail op de hoogte gehouden door Balk Vooruit.

De ontwikkeling van Lelystad Airport wordt nauwlettend gevolgd. De uitbreiding van Lelystad heeft een zeer positief economisch effect op het noorden van Nederland. Er komen extra banen vrij en het reizen per vliegtuig zal toegankelijker zijn. De geplande uitbreiding staat dan ook niet ter discussie. Echter de manier waarop het wordt uitgevoerd is zeer discutabel, zo is Friesland pas in 2017 betrokken bij overleggen, terwijl in 2014 al informatieavonden zijn gehouden in andere provincies. Tevens zorgt het onnodige laagvliegen voor extra overlast. Balk Vooruit pleit net als gemeente de Fryske Marren voor uitstel van opening totdat het luchtruim opnieuw is ingedeeld en het onnodige laagvliegen daarmee verdwijnt.

Geef een antwoord